Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση.
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Επειδή η Β12 υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στα ζωικά προϊόντα, οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένη πιθανότητα για να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε Β12, κάτι όμως που μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα.
Χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως:
- Αναιμία
- Κόπωση
- Αδυναμία
- Απώλεια ισορροπίας
- Απώλεια βάρους
- Κατάθλιψη
- Σύγχυση
- Κακή μνήμη
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
Μαργαρίτα Σωκράτους, RD
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.ieatwise.com
Τηλ. 22108231